Safirele de un albastru intens au fost asociate indelung cu roialitatea (lucru care a contribuit la denumirea de „albastru regal”).
Oamenii si-au valorificat aceste pietre semipretioase pentru nuantele celestiale de albastru-violet. Aceste culori venind cu multe asocieri mistice. De asemenea, albastrul celestial al safirelor a fost conectat cu planeta Venus si ziua de vineri, dedicata lui Venus. In diferite sisteme zodiacale, safirul este piatra norocoasa a celor nascuti in zodia Gemeni si Taur.
Roialitatea e purtat adesea safire in scop dual. Nu numai ca piatra avea reputatia de a atrage bogatie dar isi si proteja purtatorul de invidie si infidelitate. In timp, i s-a atribuit puterea de a aduce armonie in relatiile de iubire si pace intre adversari.
Caracteristicile safirului
Familia: Corondon
Scala de duritate: 9 din 10, al doilea material ca duritate dupa diamant
Trimitere in crestinism: Andrei cel Sfant
Chakra in filosofia hindusa: Chakra gatului
Sursa numelui
Exista cateva versiuni referitor la sursa numelui. Una dintre acestea spune ca sursa se regaseste in cuvantul grecesc Safirus care inseamna „piatra albastra”.
O alta sursa isi gaseste originea in sanscrita – „sniferia” – cuvant ce inseamna „cel ce sfinteste planeta Saturn”.
Caracteristici si remedii curative
Inca din antichitate, omul a apreciat safirul albastru. Acestuia i s-au atribuit calitati curative pentru diversele rani; calitati de indepartare a corpurilor straine si daunatoare organismului uman. Safirul a avut si rolul de antidot impotriva otravurilor puternice.
Safirul este considerat o piatra pretioasa a sufletului. Culoarea sa albastra care aminteste de culoarea cerului reprezinta puritatea sufletului si de aceea cei care il poarta reusesc sa indeparteze gelozia si chiar sa faca pace cu cei potrivnici lor.