Skip to main content

Arta de a darui

A darui ar trebui sa se invete tot asa cum se invata arta de a sta la masa ori cea a politetii. Cadoul nu are nimic de-a face cu pretul, ci tine in intregime de intentia si de farmecul gestului. Oricat de neinsemnat ar fi, este emisarul persoanei care ni l-a dat, pastrandu-i amprenta. Exista oameni daruiti cu talentul de a cheltui cu buna stiinta, care pot umbla prin magazine, prin buticuri pentru a da de obiectul care sa placa unei anume persoane, dand dovada de delicatete si de rafinament.

Nu toate cadourile au aceeasi valoare, unele reprezinta o simpla formalitate, altele, mai impovaratoare, te solicita complet, fiind rezervate apropiatilor. Darul potrivit este un factor de intensificare, incalzind relatiile pandite de rutina. De unde si angoasa de a darui lucruri prea personale unor necunoscuti si prea impersonale intimilor care s-ar putea simti ofensati.

Intelept este sa stim sa facem prietenilor cadouri cu talent, multumindu-le ca ni le accepta. Politica binefacerii ar trebui sa fie pe cat de radicala, pe atat de simpla: nu se asteapta nimic in schimbul unui gest generos. Cea mai buna recompensa oferita pentru un dar este darul insusi, placerea de a-l oferi.

Fragmentul de mai sus este din cartea lui Pascal Bruckner, Inteligenta banilor.

Care este cel mai frumos cadou pe care l-ai primit pana acum?

Be sociable, Share!

Lasă un comentariu